نوبل اقتصاد و آخرین نوبلیست اقتصاد
هرساله یکی از خبرهای مهم علمی مربوط به اهدای جایزه های نوبل است. شش جایزه که مربوط بهعلومِ: فیزیک-شیمی- پزشکی -اقتصاد -صلح و ادبیات میباشد و از طرف بنیاد نوبل اهدا میشود.
آلفرد نوبل شیمی دان سوئدی با اختراع دینامیت ثروت زیادی به دست آورد . نوبل وصیت کرد که ثروتش وقف جایزههایی شود که وقف صلح میشوند. با شروع قرن بیستم اهدای جایزه نوبل شروع شد ولی با نگاهی به قرن بیستم و جنگ جهانی میتوان نتیجه گرفت مبلغی که بنیاد نوبل خرج صلح کرد کمتر از مخارج جنگ بود.
کمیتهها و مؤسساتی که جزو هیئت انتخاب جوایز هستند، اغلب نام برندگان را در ماه اکتبر اعلام میکنند. این جوایز در یک مراسم رسمی که در ۱۰ دسامبر، یعنی سالگرد درگذشت آلفرد نوبل برگزارمیشود، به برندگان اهدا میشود.
هر سال هر یک از جوایز حداکثر به سه نفر اهدا میشود. هر جایزه عبارت است از یک مدال طلا، یک دیپلم افتخار و مبلغی پول .اصولا اهدای این مبلغ با این هدف صورت گرفته که برندگان نوبل، به دور از فشار تأمین هزینهها، به کار و پژوهش ادامه دهند. اما واقعیت این است که بسیاری از برندگان،پیش از دریافت این مبلغ بازنشسته میشوند.
اگر شرکتکنندگان در یک گروه دو نفر برنده شوند، مبلغ یادشده میان دو نفرشان نصف میشود. اگر شمار برندگان سه نفر باشد، کمیته اهدای جوایز مختار است که این مبلغ را بهطور برابر میان سه نفر تقسیم کند یا اینکه به یکی از برندگان یک دوم و به هریک از دونفر دیگر یک چهارم مبلغ مذکور را اهدا کند. معمولا دریافت کنندگان این مبلغ، آن را برای اهداف علمی، فرهنگی، یا انسان دوستانه وقف میکنند.
برخالف تصور عموم، جایزه نوبل اقتصاد، یک نوبل واقعی نیست! چرا که برخالف پنج جایزه دیگر نوبل، که طبق وصیت آلفرد نوبل پایه گذاری شده اند، شکل نگرفته است! به وجود آمدن این جایزه خود داستانی بحث برانگیز است.
این داستان همواره چالشهایی را در خصوص اینکه علم اقتصاد نیز باید شیوههای مشابه مانند علوم تجربی همچون شیمی و فیزیک محترم شمرده شود، به دنبال داشته نوبل از آنجا که احتمال میداد از اختراع خود، یعنی دینامیت، در راستای مقاصد نظامی سوءاستفاده شود، بخش اعظم یا 94 درصد ثروت خود را به تاسیس جوایز نوبل اختصاص داد.
او که آرزو داشت این پول ها در اختیار افرادی قرار گیرد که بزرگترین خدمات را تقدیم بشر کردند شاید در آن روز از آن جهت که ذهنیات مهندسی داشت، به اهمیت روزافزون علم اقتصاد تخصص نداشت ولی اگر میدانست ، شاید در وصیتش جایزه نوبل اقتصاد را اولین جایزه برمیشمرد چون که اقتصاد در واقع بسترساز بسیاری ازپیشرفتهایی است که تحت عنوان جایزه نوبل در خدمت بشریت بود با این وجود، جایزه نوبل اقتصاد در سال 1968 میلادی، تقریباً 70 سال بعد از جوایز اصیل نوبل پایهگذاری شد تا سیصدمین سالگرد تشکیل بانک مرکزی سوئد جشن گرفته شود.
بانک مرکزی سوئد در آن سال، کمک مالی بسیاری به موسسه نوبل کرد و از سال 1969 میلادی، هرساله جایزههای تحت عنوان رسمی جایزه علوم اقتصادی به یادبود نوبل به شایسته ترین نامزد در علم اقتصاد اعطا میشود.
همچنین میتوانید (سبک های طراحی گرافیک) بخوانید.
کلودیا گلدن؛ آخرین نوبلیست اقتصاد
کلودیا گلدن یک اقتصاددان آمریکایی است که در زمینه های مختلفی مانند نیروی کار زنان، نابرابری درآمد، تحصیلات و شکاف جنسیتی اقتصادی تحقیق کرده است. او استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد و مدیر برنامه توسعه اقتصاد آمریکا در دفتر ملی تحقیقات اقتصادی است.
او در دانشگاههای کرنل و شیکاگو تحصیل کرد. کلودیا گلدن ابتدا برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی به دانشگاه کورنل رفت و پس از کشف استعدادش به تاریخ و اقتصاد علاقه مند شد، به طوریکه تغییر رشته داد و آن را بهعنوان رشته دوره کارشناسی خود انتخاب کرد.
گلدن پس از گذراندن رشته اقتصاد در دانشگاه کورنل برای گذراندن دوره دکترا و کاروری سازمانهای صنعتی به دانشگاه شیکاگو رفت. او کار خود را با تحقیق در مورد تاریخ اقتصاد جنوب ایالات متحده آغاز کرد. اولین کتاب او، بردهداری شهری در جنوب آمریکا و پایاننامه دکترای او در دانشگاه شیکاگو بود.
در سال ۲۰۲۳, به دلیل فعالیتهای چشمگیرش در زمینه مطالعات مربوط به نقش زنان در بازارکار برنده جایزه نوبل اقتصاد شد او اولین زنی است که به تنهایی برنده این جایزه شده است
به گفته گلدن، زنان اکنون تحصیل کرده تر از مردان هستند. آنها با نرخ بسیار بالاتری از مردان از کالج فارغ التحصیل میشوند.
به گفته گلدن قبل از ورود دانشجویان به داشگاه عده ای از آنها معتقدند اقتصاد رشته ای است که بیشتر به امور مالی و مدیریتی گرایش دارد که زنان نسبت به مردان کمتر به آنها علاقه دارند اگر به این امر تاکید شود که اقتصاد درباره نابرابری، سلامت، رفتارخانواده و جامعه است آنگاه تعادل بسیار بیشتری میان زنان و مردان برای حضور در این رشته وجود دارد.
کلودیا گلدن در طول زندگی خود، بر روی مسائل مهم و حساسی در اقتصاد پژوهش کرده است. بررسی عوامل موثر بر ورود و خروج زنان از بازار کار، تاثیر تحصیلات بر درآمد و شغل زنان، تفاوتهای درآمدی و اشتغالی بین زنان و مردان، اثرات اجتماعی و فرهنگی بر انتخابات شغلی زنان، راههای کاهش شکاف جنسیتی در اقتصاد و غیره از جمله حوزه هایی بوده است که کلودیا گلدن در آنها به تحقیق و ارائه راه حل پرداخته است.
او با استفاده از روشهای آماری و تجربی، دادههای تاریخی و معاصر را تحلیل کرده و نتایج مهم و جالبی را به دست آورده است. گلدن با نشر مقالات علمی، کتابها، سخنرانیها و مصاحبه ها, نظریات و شواهد خود را با دیگران به اشتراک گذاشت و تاثیر بزرگی بر روی دانش و سیاستهای اقتصادی گذاشته است. کلودیا گلدن نه تنها یک اقتصاددان ممتاز, بلکه یک الگو و الهام بخش برای زنان است.
او با موفقیتهایش در زمینه ای که معمولا توسط مردان به تسلط خود در آمده است, نشان داده است که زنان میتوانند در هر زمینه ای که علاقه دارند، برجسته و موثر باشند. با توجه به مشکلات و چالشهایی که زنان در اقتصاد با آنها روبرو هستند، گلدن راههایی را برای بهبود شرایط و فرصتهای زنان پیشنهاد کرده است. او با ارائه شواهد و دلایل قانع کننده، به افزایش آگاهی و توجه به مسائل اقتصادی زنان کمک کرده است.
کلودیا گلدن که توانسته است پنجاه و پنجمین جایزه نوبل اقتصاد را دریافت کند سومین زنی است که توانسته به جایزه نوبل دست پیدا کند.